Biografie


 

Mara Popescu-Vasilca este o scriitoare canadiană de origine română. Este născută  în România, unde a lucrat în proiectare până în anul 1995, când  s-a mutat în Italia. În anul 1997 a emigrat în Canada. În prezent locuiește în Montreal împreună cu soțul ei, George Vasilca.

      Toate cărțile scrise de autoare au fost publicate în colecția ”Dragostea arză-o-ar focul”, în format electronic, precum și tipărite la Editura Izvorul Cuvântului  din Buftea,

       Cărțile sale au văzut lumina tiparului între anii 2020-2021. Cărţile apărute în format electronic sunt disponibile pe   Google-play și Barnes & Noble.  

        Colecția ”Dragostea arză-o-ar focul”, deschisă de autoare,  cuprinde următoarele șase titluri:

-         „Vanda, între dorință și rațiune”

-         „Nora, în căutarea identității”

-         „Paula, împlinire târzie”

-         „Catia, gustul amar al trădării”

-         „Ursula, o mamă judecată de copii”

-         „Bianca, printre castele de nisip”

 

Recenzii și cronici literare:      

- Adamescu, Cezarina: Bianca, printre castele de nisip. Recenzia denumită ”Dansând pe un drum alunecos și plin de capacane” a fost publicată în revista Bumerang din România, oct.2021.

- Buică, Elena: Bianca, printre castele de nisip. Recenzia intitulată ”Adâncul setei de iubire”, publicată în revista Armonii Culturale din România și în revista Observatorul din Canada, sept. 2021.

- Bunea, Teodor: Paula, împlinire târzie. Recenzie publicată în revista Observatorul din Canada în sept.2021

- Gheorghe, Mircea: Bianca, printre castele de nisip. Cronică literară  publicată în revista Observatorul din Canada în sept. 2021.

- Rînjea, Aurelia: Bianca, printre castele de nisip. Cronică literară intitulată ”În jocul destinului” apărută în oct.2021.

- Iva, Lăcrămioara: Nora, în căutarea identității. Cronică literară denumită ”Măestria de a stârni emoții”, oct. 2021.

 - Mihaela CD: Ursula, o mamă judecată de copii. Recenzie literară intitulată ”Gustul binelui pe buze” publicată în revista Vocea Literară din Canada în oct. 2021.

- Rînjea, Aurelia: Ursula, o mamă judecată de copii. Cronică literară intitulată ” O mamă și Dumnezeu” apărută în oct.2021.

- Căprar, Florin: „Bianca, printre castele de nisip”, recenzie, 5 aug 2021

- Istrate, Emanuela: ”Paula, împlinire târzie” de Mara Popescu –Vasilca, recenzie, sept. 28, 2020 

 

 

   Inclusă în antologiile:

1.     ”Vulcanul pandemic, între speranțe și iluzii” apărut în editura Izvorul Cuvantului, Buftea, România în martie 2020.

2.     ”Poveștile iubirii, amintiri” apărut în editura Izvorul Cuvântului, Buftea, România în 2020.

3.     În  căutarea eului pierdut, regăsiri” apărut în editura Izvorul Cuvântului, Buftea, România în 2021.

        

      Recent, autoarea a terminat un nou roman ”Străinii”, care a apărut în format electronic (eBook) pe rețelele internaționale menționate mai sus. Cartea va fi tiparită în Canada, la Editura ASLRQ, până la sfârșitul acestui an.

       În prezent, autoarea lucrează la un nou titlu, ”Vânzătorul de iubiri”, programat să apară în primele luni ale anului 2022.

 

Fotografii reprezentative:

 

 

Mara Popescu-Vasilca - Proză

 
 

Seara în care Thomas a cântat la pian pentru ea, şi numai pentru ea, crease o atmosferă total plină de emoţii, părea e sufletul lui care vorbeşte, notele păreau declaraţii de dragoste acordate cu căldură şi duioşie. Paula stătea în fotoliu, îl privea din profil. Mâinile lui, pe claviatură, păreau au pana scriitorului cu care scria vorbe de dragoste, pe care apoi le punea pe note şi le împrăştia spre ea ca o facă înţeleagă el vrea, dar nu e pregătit sau poate cânta pentru altcineva care-i lipsea, sau poate erau doar gândurile lui care voiau se elibereze atunci şi nici măcar nu făcea caz era şi ea acolo cu gândurile ei. După ce a terminat s-a întors spre ea şi a avertizat-o , în viitor, va trebui se pregătească înveţe cânte ceva pentru el şi o va include în toate programele lui cotidiene. Iar era încurcată. Nu ştia ce mai creadă. Se lăsa dusă şi mai ales voia înţeleagă dacă nu glumeşte. are nevoie şi plăcere fie împreună. Dar pare partea materială iar condiţionează. Deşi avea şi ea casă, contul nu era aşa consistent ca al lui, motiv pentru care Paula a simţit cu timpul se îndepărtează sau, mai exact, nu se construise nimic. Ştia de la prietena lor comună are un caracter foarte persuasiv, dar și este foarte calculat.

Acum Paula era eliberată şi de ultima ei speranţă, se simţea bine, dar rămăsese cu un gust amar. Îi rămăsese doar se bucure, când el o înţeleagă e prea târziu ca -l primească în viaţa ei. Era mulţumită şi recunoscătoare pentru bucuriile pe care le-a trăit alături de el. Când privea fotografiile din timpul în care au fost împreună, deşi au dormit în camere separate, cu tot respectul, un zâmbet ca un mare semn de întrebare o însoţea...

Bucuria de a dansa cu el şi tot el era cel în culmea fericirii şi dirija aşa din senin un concert transmis de Orchestra Simfonică a orașului Philadelphia, sub bagheta dirijorului român Cristian Măcelaru, într-o vervă şi dăruire fantastică. Au fost momente care, pur şi simplu, au uimit-o şi o bucurase. Cum uite seara pe care i-a dedicat-o numai ei în faţa pianului? Se încăpăţâna și lăsă în sufletul său totul, nu avea nimic mai bun care o bucure, decât pe el, un el care nu știa ea l-a luat cu ea. Nu pentru   ar fi avut vreo speranță, nu pentru el ar fi făcut vreo promisiune, nuuuu, numai pentru ea, așa a făcut toată viața, a luat tot ce i-a plăcut fără ceară, a luat pur și simplu. A luat dragostea de viață, amintirile prietenilor, a luat zâmbete și bucurii cu care a înnobilat sufletul ei de femeie, le ținea ca o bucure atunci când nimeni nu-și va mai aminti de ea.

  Era surprinsă doar se emoţiona de câte ori se uita la fotografii şi lacrimile îi apăreau de parcă voiau se interpună între vis şi realitate. Iată cu ce s-a ales din toată povestea vieții ei, cu ce s-a întors din America. Cu câteva fotografii care au imortalizat niște momente alături de un el pe care ea nu va reuși nicicând -l aibă. Era pe un piedestal mult prea sus decât ar fi putut ea ajungă. Așa , resemnată, a început scrie mai departe, despre tot ce a simțit și trăit aproape o viață... Se întrebă după aproape zece luni dacă așa a fost sau mintea ei a inventat o poveste ca supraviețuiască, singură?

 Da, a fost realitate. Îți mulțumesc Thomas!

(Fragment din romanul  „Paula, împlinire târzie”, editura Izvorul Cuvântului, capitolul 10, paginile 316-318.)

II

...Făceam ce făceam şi gândul zbura spre ea, femeia necunoscută. Abia aşteptam se însereze văd dacă mai vine. Şi aşa, după mai bine de o săptămână, tot dimineaţă, pe la cinci, cred, iar duc cu cafeaua la fereastra care devenise o obsesie, o obişnuinţă, o legătură între mine şi femeia necunoscută. Eram îngrijorată, pe zi ce  trece urmărea frica ar  fi putut i se fi întâmplat ceva rău. Dar chiar când pregăteam duc ceaşca în bucătărie o văd, venea spre banca unde îi lăsasem de mâncare. Aprind luminile în toată casa ca vadă am văzut-o şi grăbesc în bucătărie să-i pregătesc ceaiul şi pachetul. tot duceam la geam vadă am văzut-o şi nu plece. Se aşezase pe bancă. Mi-am imaginat e rece şi am luat şi o pătură groasă ca se învelească. Cobor. aştepta cuminte, când m-a văzut s-a ridicat în picioare. Am prins-o de mână ca înţeleagă nu trebuia se ridice. Mâna ei bătrână ardea ca focul. A tras-o repede înapoi, apoi se aşeză pe bancă privindu-mă de parcă văzuse pe cineva pe care nu l-a mai văzut de mult. Două lacrimi, fine se scurg din ochii ei care nu mai aveau culoare, doar lacrimi.

-Aveţi temperatură, doamnă. Veniţi cu mine. priveşte uimită. Îi întind mâna ca o ajut se ridice de pe bancă. O priveşte atent, apoi o pune pe a ei uscată şi bătrână în mâna mea. Se ridică cu greu, o ajut treacă strada, o prinsesem de braţ. La fiecare scară se uita de parcă ar cunoaşte locul. Deschid ușa, luminile rămase aprinse dădeau  senzaţia de castel luminat pentru un eveniment special. Se opreşte în prag să-şi scoată pantofii. Observ erau pantofii de la mine. Scoate şalul mare şi negru împletit şi rămâne îmbrăcată cu hainele de la mine. cuprinde o stare de fericire. uit uimită la ea, îi veneau perfect, părea avem aceeaşi talie. Se vede fusese o femeie frumoasă, de clasă. Nu pierduse din ţinuta ei demnă chiar dacă pierduse pe drumul vieţii altceva, poziţia ei socială, poate familia, poate copii sau pe cei pe care-i iubise toată viaţa şi acum rătăcea de una singură în căutarea celor ce nu mai erau. aşez în faţa ei fără spun nimic.

O invit la masă şi-i pun ceaşca cu ceai în faţă în timp ce iau o farfurie pe care să-i pun gustările. Ochii ei urmăreau peste tot, avea o privire blajină, pierdută, căuta ceva poate printre gânduri, cine ştie pe cine, întrebam. aşez în faţa ei fără spun nimic. Văd nu o deranjează, ba mai mult, îi face plăcere. Pun mâna pe masă ca sprijin, ridic, voiam caut nişte paracetamol, să-i dau ceva ca o ajut. Ea îmi face semn rămân de parcă dacă fi plecat, ea nu m-ar mai fi găsit. Îngrijorată, priveşte rugător. Îmi pun coatele pe masă şi împreunez mâinile ca la rugăciune. Părea o sfântă. gândeam dacă nu cumva era aşa şi Dumnezeu punea la încercare sau poate voia vadă ce a mai rămas bun în mine după ce am gustat din plăcerile vieţii, fără ştiu totul se plăteşte. trebuie fiu şi când o -mi ia ce mi-a dat şi asta pentru aşa sunt regulile, nu putem fi fericiţi la maxim toată viaţa, ca nu ne pierdem minţile de atâta bine. Şi aşa, când nu mai putem de bine, hop, ne mai câte o lecţie ca ne trezim şi o luăm de la capăt, ştim viaţa e o luptă. Şi acum oare ce trebuie eu înţeleg, ce trebuie fac? Închid ochii, şi rog. Doamne, luminează-mi mintea şi ajută-mă ştiu ce fac. Aşteptam un semn de la el. Simt o mângâiere în creştetul capului. înfricoşez, credeam e chiar mâna Domnului. Deschid ochii încet, era ea, doamna trimisă în misiune, la mine în casă, în viaţa mea. Stătea lângă mine şi mângâia pe păr, ridic ochii şi râuri de lacrimi încep -mi curgă pe obraz, așa dimineaţă cu ea lângă mine, cu care nu ştiam ce fac. Mi le şterge cu mâna aspră şi uscată, îmi ia faţa în mâinile ei şi-mi spune:

-Nu mai plânge draga mami.

întorc spre ea şi o privesc uimită.

-Cine eşti?

-Sunt eu Chiara, mama ta.

înmoi şi cad peste femeia necunoscută care se chinuia cu mine din răsputeri ţină. trezesc cu capul în poala ei. Se aşezase pe covor şi ţinea în braţele ei ca Maica Domnului pe Isus. mângâia, nu mai simţeam mâna ei e aspră, simţeam pe unde trece, înfioară, părea mângâie pe sub piele şi apoi iese şi o mângâie pe dinafară, părea -mi mângâie sufletul şi mintea, spăla cu lacrimile ei locurile de parcă eram murdară de păcate sau de durere, sau de singurătate. Nu pot mişc, și nici nu voiam, stăteam în braţele ei care voiau -mi dea toate îmbrăţişările pe care nu  a putut mi le  dea, nu ştiam de ce, dar nu-mi păsa. Începusem simt prind rădăcini, lacrimile ei iar se scurgeau peste mine, fiinţa căreia îi dăduse viaţă şi a pierdut-o pe drumurile vieţii. Cine ştie de ce. Dar nu mai are importanţă. Poate aşa a vrut Dumnezeu. bucur sunt a cuiva, a cuiva care nu a fost cu mine când am avut nevoie. Nu am avut cui spun sau cer ajutor şi mângâiere. Aşa cum nici ea nu a avut. Încep respir, o privesc de acolo, din poala care nu mai era goală, avea pe mine şi cine ştie pe câţi îi mai caută. Ea ridică ochii spre tavan, nu se mişcă, nu se mai satură lase iasă amarul din fundul şi străfundul sufletului ei. ridic, părea sunt de plumb, întorc, aşez în genunchi în faţa ei şi o îmbrăţişez, se aud doar suspinele şi vaietele noastre de bucurie, de mirare şi uimire Dumnezeu s-a îndurat de noi...

( Fragment din romanul „Vanda, între dorință și rațiune”, editura Izvorul Cuvântului, capitolul 8, paginile 194-196.)

III

    Este o zi mohorâtă, la fel ca cea în care murise Bazil. Stau cu ochii ațintiți asupra fotografiei așezate pe capacul de marmoră ce acoperă sicriul în care fusese așezat pentru ultimul său drum spre lumea celor ce ar trebui să găsească odihna veșnică. Am aprins o lumânare grosă lângă fotografia care în bătaia luminii părea că prinde viață. Nu plâng, dar ochii sunt scăldați în lacrimi. Cine știe de ce nu curg. Citesc a nu știu a câta oară ce scrie sub fotografia lui.

N-am vrut să plec de lângă voi,/Să trec în neființă,/Eu m-aș întoarce înapoi,/Dar nu e cu putință.

     Mi se pare absurd cu adevărat, recitesc și nu-mi amintesc cine a ales acest epitaf pentru el. Absurdul, citisem în niște poeme filosofice, câteva definiții care explică sensul vieții, și despre absurd, cum spunea autorul  Absurdul Creației este lumina născută pentru a muri. Dar despre adevăr spune că este Zăpada topită a cunoașterii din care răsare iluzia luminii.

    Viața o definise ca fiind naufragiul timpului pe țărmul morții.

      Îngenunchez acolo unde nu mai erau decât niște oase, a unui soț care-mi dăduse ce a avut mai de preț, averea, la șfârșit de viață. 

      Pun capul pe placa rece de marmoră, ca și cripta, fără viață, doar cu suflete ce au lăsat în urma lor persoane pe care le-au iubit. Dar, și răutate pentru că au plecat înaintea altora, asta este răutatea, dimensiunea de bază a umanului, în numele iubirii sau a facerii de bine.

     - Ne-am întâlnit atunci când stelele destinelor noastre plângeau Bazil. Eu o trișoare și tu un om dornic să mai dai ce ai mai bun, dragostea ta veștejită, inutilă. Atât aveai. Cu mine au început să crească noi speranțe de viață. Eu asta voiam să te fac să înțelegi că am reușit să te văd altfel decât într-un corp obosit, vestejit cum erai înainte. Am desfăcut brațele, goală în fața ta ca să-ți dau viață. Știam că nu mai aveai cum să te mai bucuri de mine. Dădeam și eu ce aveam. Ai înțeles de la început că eu sunt doar o ultimă ispită. Ai avut curajul să vrei, asta am apreciat la tine dragul meu Bazil. Poate că destinele noastre râdeu când ne-au pus față-n față. Cădeau ploile deșertăciunii peste noi, nu ne feream, știam că ne vor întări ca să ne pregătim pentru despărțire. Ne-a arătat că nesfârșirea străinilor din noi nu a reușit să distrugă destinul nemuririi în care am fi putut să ne ascundem iluzia fericirii, de frica despărțirii, dar mai ales de noi, atunci când nu aveam cum să oferim sărutul sincer, eram amândoi actori, cu lacrimile suferinței care nu se vedeau. Le adunam pentru a ne spăla după moarte.

     Mă ridic, las câteva bancnote lângă fotografia lui pentru preotul cu care vorbisem să-i facă o slujbă de împăcarea sufletului cu despărțirea de mine, de lumea mea, să se liniștească. Ies, vreamea mohorâtă mă înmuiase fizic, pășesc nehotărâtă, parcă cu părere de rău că nu stau la slujbă, dar nu mai avea sens. Eu i-am spus direct ce aveam de spus. Acum e datoria preotului să-l tâmâieze și să-l asigure că poate să fie liniștit acolo.

    Mă simt eliberată, trebuia să o fac mai de demult dar nu m-am gândit niciodată că va trebui să mai am întâlniri nocturne cu el, un soț mort de 6 ani.

    A fost ultimul popas la Bazil în mijlocul unei lumi reci și indiferente...

(Fragment din romanul „Bianca, printre castele de nisip”, editura Izvorul Cuvântului, capitolul 11, paginile 323-325.)

 

 


IV

Am ajuns acasă la Adrian. Suntem tăcuți, pare că ne e teamă de vorbe, că ne izbim de gânduri, că vrem să spunem multe, dar nu vrem să împovărăm momentul. Frica, o simt că vine spre mine.

-Aș vrea să-mi spui despre tine, Ursula. Mă așteptam la acest moment.

-Promite-mi că nu mă alungi, că vei avea puterea să mă asculți până la capăt, la capăt de zi în care te-am cunoscut. Sau, dacă pleci, promite-mi că nu vei pleca prea departe ca să pot să te ajung din urmă, din urma ta nebună de a mă cunoaște, să-ți fur mângâierile. Privește-mă, privirea mea e obosită, fac pași ca o umbră,  acum m-am oprit pe drumul străin, văd culorile iernii, te văd pe tine ca o umbră firavă, printre dantele de gheață pe geamuri.  Văd țurțuri  pe la streșini, ascuțiți ca sabia lui Damocles, care reprezintă primejdiile ce ne pasc pe toți în anumite situații. Și acum mă reazăm de cuvinte, toate aduse din uitare. Sunt desculță ca o șoaptă, vreau  să dau vorbei un dram de iubire, să poți să vezi că dacă le prinzi, de mâine  pentru noi vor fi doar o amintire.

Pare că sunt în fața unei statui. Mă privește, atât. Cu glas stins, continui.

-Îmi tremură gânduri în palme, atingerea ta nu mă doare, în viața ta, la fel de ruginită ca și a mea, suntem numai noi și o iarnă cu vânt și ninsoare.

Întinde mâna, o ține strâns pe a mea. Îmi sopteste:

-Binea-i venit în prag de seară, ființă minunată, am să-ți las a vieții dăruire, să simt sub pielea ta albă din nou parfumul tău de femeie. Aș vrea să-mi mai spui despre tine, să-mi dai mângâierile toate, pe cele ce le-ai dat celor ce nu le meritau, promite-mi te rog că vei rămâne, nu mă lăsa nici tu să alerg după tine prea departe.

Trebuie să-i spun adevărul, acum, el se uită cu teamă la mine. Trag aer în piept și îi spun privind undeva departe, în trecutul meu, lui care trebuia doar să mă asculte pe mine femeia de gheață.

-Vezi tu Adrian, eu nu mă revolt împotriva lumii mele, mă doare răutatea și prostia lor. Unii care îndemnau pe alții să se lepede de mine, de parcă eu aș fi fost o suferință grea. Nu mai au loc de mine, ei, și copii mei, toți, după ce au aflat cum i-am crescut. Poate că vorbele mele sunt prea ascuțite. Aș vrea să-l rog pe Dumnezeu să-mpartă dreptate, dar mi-e teamă să nu afle și faptele mele. Au mâncat din farfuria plină cu bunătăți din banii strânși cu suferință, au studiat, nu au știut ce e foamea și sărăcia. E drept că nu au avut o familie, un tată, dar eu ce aveam să fac, de unde să-l aduc, să-l leg, să-l oblig să stea cu noi?

 Vreau să-l rog pe Dumnezeu să nu-i pedepsească, pentru că eu îi iubesc. Aș vrea să-i întreb cine se cred de mă tot judecă pe mine, mama lor, și viața mea chinuită? Au tot venit unii și alții să le vând onoarea și sufletul meu de femeie singură, abandonată. Va veni o zi când cei care mă condamnă pe mine, femeia care am fost de partea celor ce ar fi murit fără pretenții, să înțeleagă și de ce. Le doresc noroc în viețile lor, în neputința lor să lupte. Spune lumea că sunt o femeie de nimic, dar eu am fost în Iad,  plecată,...

(Fragment din romanul „Ursula o mamă judecată de copii”, editura Izvorul Cuvântului, capitolul 5, paginile 139-141)

V

Sunt la concert cu Valentin soțul meu. Stăm în primul rând, aproape de scenă, de el, un tânăr care nu are nimic deosebit. Îi văd doar mâinile, mâinile care, odată cu mișcarea elegantă, delicată, mă uimesc. Deschid ochii mai mult și iar văd mâinile lui fine pe vioara Stradivarius care scoate sunete divine. O ține aproape de ureche, vrea ca sunetele ei să-l bucure mai întâi pe el, artistul, care-i dă viață. Închid ochii, mă las purtată de acordurile care, sigur, veneau spre mine. Delicate, dulci și incitante. Este concertul pentru vioară în Re major, Op 61 de Ludwig van Beethoven. Reușise să redea emoția acestei piese, ducându-ne pe toți, noi, cei prezenți, într-o călătorie romantică, fiecare dintre noi căuta să-și pună propria amprentă, simțind acest concert ca fiind foarte ofertant. Interpretarea pe una dintre cele mai celebre viori a reușit să mă încânte. Acele acorduri căutau ceva în sufletul meu, au dezlănțuit furtuna, dezastrul. Sufletu-mi tăcut s-a îmbrăcat în haina de apărare, dar care e bătută de vânt, o ridică spunându-mi,”ascultă-l, e glasul voinței, al dragostei, al destinului, ești făcută să-l iubești și pe el.” Închid ochii, interpretarea emoționantă, sunetele obsedant de frumoase, au dezlănțuit voințe neștiute de mine, este un virtuos înnăscut. Reușește să creeze o stare uluitoare, îmi taie răsuflarea, ”fie-ți milă de mine,” îmi vine să-i spun. Sunt doar o spectatoare. Mă poartă în lumi îndepărtate, prin adâncimea mărilor și până sus, pe cer, în căutarea luminii, într-o lume întunecată de seară, dintr-o sală de concerte. Pune toată creativitatea lui nelimitată doar ca să mă impresioneze pe mine, femeia rătăcită în căutare de bine, de iubire.

Și eu care rătăcesc dintr-o parte în alta ca să-mi găsesc sufletul. Nu-l mai simt, nu o mai fac de mult. Vreau altceva, ceva care să mă înspăimânte de dăruire și necunoscut, ceva nou. Și acum, aici, mă simt pierdută între două lumi. Lumea în care Valentin e prezent și lumea în care încerc să-mi găsesc liniștea în cei doi ochi albaștri, care par îndrăgostiți doar de vioara lui prețioasă. Oare mai are loc și pentru sufletul unei femei care rătăcește, bântuie pe lângă el în căutare de dragoste, de emoție, de nou?

Mă uit la Valentin. Sunt atât de rea că o să-l sacrific pe el, omul de lângă mine, pe soțul meu. Pe el, cel căruia îi promisesem să-i fiu alături, îi făcusem promisiuni, dar doar am schițat primele linii dintr-un desen, cu linii care s-au pierdut, nu au reușit să contureze ceva clar. Așa ca gândurile ascunse. Încerc să fac pași alături de el, dar nu pot, mă împiedic. Iartă-mă, Valentin!

(Fragment din romanul” Nora, în căutarea identității”, editura Izvorul Cuvântului, capitolul 2, paginile 53-54.)

VI

Încep cu scrisoarea către părinții mei. Aș fi putut să le dau telefon, dar vreau să rămână ca un document. Să poată să citească și recitească, să înțeleagă ce vreau și mai ales dacă e bine cum cred eu că trebuie să fac. Cu alte cuvinte, e ca o cerere la înțelegere.

Am foaia de hârtie albă, imaculată în față. Pare că mă tem să nu o umplu cu scuze, să mă deresponsabilizez, să ies basma curată. Singura soluție e să le spun adevărul, așa cum am să mă pricep. Gata, încep:

Dragii mei părinți,

Iată-mă în fața acestei foi de hârtie, pe care eu trebuie să scriu, să vă spun ce nu v-am spus niciodată. Mai întâi o să vă rog să mă iertați. Da, să mă iertați că nu am venit la voi să vă întreb dacă e bine sau nu ce vreau să fac. Poate că voi m-ați fi lăsat pe mine să decid. Dar eu trebuia să vreau să știu părerea dumneavoastră. Sper să mă iertați, să nu fie prea târziu.

       Cum vedeți, am patru copii pe care voi i-ați crescut și vă mulțumesc, nu m-ați lăsat în momentele grele ale vieții, ați fost alături de mine, cuminți, fără să mă certați, fără să mă judecați, tăcuți. Nici măcar cu o privire iscoditoare nu m-ați făcut să mă simt vinovată. Nu ați întrebat nimic, de câte ori veneam acasă cu burta mare, să nasc, m-ați primit ca niște sfinți, cu căldură și bunătate dumnezeiască, voi, niște muritori de rând, voi care sunteți părinții mei. Știați că sunt copii fără tați. Nu ați spus nimic când am spus că nu vreau să-i botez când sunt mici. Că o să aștept până când au să crească și au să știe cine sunt ei și tații lor ca apoi să hotărască dacă vor să fie botezați în ritul ortodox. Deși nu sunt botezați, știu să se închine, să spună rugăciuni și să meargă la biserică. Asta datorită vouă și preotului, eu vă mulțumesc. Au să hotărască ei, când au să fie mari.

Știu câte nopți nu ați dormit de griji, de frică să nu se întâmple ceva rău cu ei, cu mine, cu voi. Dar, cum vedeți, Dumnezeu ne-a ocrotit. Dar acum e timpul să aranjez tot ce am stricat în viață. Mai întâi vreau să spun cu mare bucurie că am cunoscut un bărbat din Budapesta, de care m-am îndrăgostit și m-a cerut de nevastă. Îl cheamă Horia V. Sunt fericită, abia aștept să-l cunoașteți. Am discutat cu el, voi veți veni cu noi aici și cu copii, așa că vom fi o familie adevărată. Tatăl lui este un om minunat și foarte important, ca și el, de altfel. Eu nu știu cum de s-a îndurat Dumnezeu de mine, de voi și de copii că m-a bucurat atât de mult.

Așa că voi să fiți liniștiți. În curând o să venim să vă cunoască pe copii și pe voi.

E unica veste mare, bună, pe care v-am dat-o într-o viață. Să te duci la biserică și să-i spui preotului că o să botezăm copiii, pe toți odată și că au să vină și tații lor. Cel puțin așa sper.

Vă îmbrățișez cu toată dragostea,

Fiica voastră, Caterina, Catia.

(Fragment din romanul „Catia, gustul amar al trădării”, editura Izvorul Cuvântului, capitolul 16, paginile 337-339.)