« Revista ASLRQ
 
Vasile Hatos - Inițierea în cunoașterea de sine
 
    În poeme, citate și aforisme, în vreme de pandemie ale lui Ionuț Caragea, se vede setea lui de cunoaștere intrinsecă. Puternic impusă emoțional, poezia îl scoate din sfera irațională, ducându-se pe tărâmurile nemuritoare ale spiritului! Dictonul lui Socrate: ,,Cunoaște-te pe tine însuți” se potrivește poetului, deoarece coboară în adâncurile sufletului căutând eternitatea. Cum de altfel, căutarea absolutului sfârșește în sineși, dă mișcare sentimentelor prin trăirea emoțiilor. Patetic, pe alocuri, reușește să îmbine dialoguri lăuntrice cu absolutul din el. O sinceritate crudă, rece, în care primează ,,nebunia”... doar prin ea Dumnezeu vorbește! De aceea sinceritatea dă ton creației lăuntrice.

    Suferința este un atu în cunoașterea de sine. Și cum Ionuț Caragea se scaldă cu gândurile pe tărâmuri nemuritoare ale spiritului, dă impuls creației prin cunoașterea acestuia. De acolo pornește pe tărâmul, uneori inaccesibil, al cunoșterii interioare, unde sensibiltatea are un loc aparte, mai ales în creație. De aceea marile emoții, marile rupturi interioare, au loc prin absorbția în intelect a celor două lumi ce conlucrează împreună: simțirea și intuiția. Prin simțire transmitem ecoul sentimentelor ce coboară din intelect pe scara conștiinței. Nu devii cu adevărat liric decât în momentele când simțurile îți dau senzația că trăiești în lumea superioară a conștiinței, unde valorile intrinseci se suprapun, lăsând loc intuiței de-a urca în lumea ideilor pure. Doar acolo se naște creația pură, creația care îl apropie pe poet de absolut. De aceea orice creație adevărată izvorăște din conlucrarea simțurilor cu natura. Natura creează poetul și nu invers, deoarece legile naturii sunt legile sincerității, a acelei lumi unde se simte prezența lui Dumnezeu.

    Omul Ionuț Caragea creează mai mult în el însuși decât în afara lui deoarece a ajuns să cunoască ceva din legile naturii, nu integral, integralitatea este dumnezeirea omului! Căci sensul lumii și al vieții este dat de cunoașterea integrală a spiritului. Și cum moartea face parte din întregul omenirii, așa și omul Ionuț Caragea își pune în minte problema morții, pentru că omenirea trece printr-un stadiu de inițiere în cunoașterea de sine. De aceea cartea ,,Infectat cu iubire” face parte din această inițiere în cunoașterea de sine. Poetul devine parte integrantă întru dumnezeire! Dorește cu orice preț să urce cât mai sus în cunoașterea propriului spirit. Aici este începutul de a escalada culmile fericirii. Căci beatitudinea este cunoașterea absolută a spiritului.

Castiglione di Ravenna, Italia, 19-20 noiembrie 2021
Hatos Vasile
 

Sursa: Vasile Hatos, 7 dec. 2021