« Revista ASLRQ
  •  
    Antologia ASLRQ 2015 menţionată în revista Convorbiri literare

     

  •  
  • Antologia ASLRQ 2015, versuri, Editions ASLRQ, Québec, Canada, 2015, 196 p.

    Am căutat să semnalăm de cîte ori am avut ocazia realizările pe tărîm literar ale românilor care au ajuns să trăiască în afara graniţelor de stat, în „diaspora” sau/ şi colaborările acestora cu cei din ţară. Astfel, între altele, în mai 2010 semnalam în rubrica noastră apariţia, spre finele lui 2009, a primei antologii a Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Quebec, preşedinte Adrian Erbiceanu, vicepreşedinte Ionuţ Caragea. „Atunci cînd, în 2009, la numai un an de la înfiinţare, am decis să edităm o antologie a Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec, folosindu-ne de propriile noastre forţe, mulţi au dat din cap a neîncredere”, scriu cei doi în cuvîntul de început (La ora bilanţului). Iată că Asociaţia a editat acum o a doua antologie. „Este uşor să înregistrezi o companie şi să-i dai un nume”, scrie în continuare în cuvîntul de deschidere (noi am spune că şi asta poate încă să fie mai dificil în România decît în Canada), „e cu totul altceva să treci peste obstacolele inerente începutului şi să dovedeşti că eşti de folos comunităţii din care faci parte”.
    Să menţionăm că, activităţile asociaţiei (care azi, la şapte ani de la înfiinţare, are 64 de membri), nonprofit dar, din ce am putut vedea, bine organizate, sînt mediatizate şi în spaţiul virtual, că, pînă azi, sub sigla acesteia au apărut cincisprezece cărţi.
    Cum citim în volum, realizatorii antologiei sînt: Adrian Erbiceanu – consilier editorial, Ionuţ Caragea – coordonator principal, Dumitru Scorţanu – redactor-şef (membru în Comitetul executiv al ASLRQ). Din cei 64 de scriitori prezenţi în această antologie, 24 sînt români care trăiesc sau au trăit în Canada, iar 31 fac parte din Uniunea Scriitorilor din România, parte din filiala USR Iaşi, al cărei membru, de altfel, este Ionuţ Caragea (Angela Baciu, Angela Furtună), sau din oraşul Iaşi (Daniel Corbu, Petruţa Spînu, Dumitru Scorţanu, Marius Chelaru).
    Semnalăm această antologie şi ţinem să subliniem alte cîteva aspecte. Deşi acestea există, sînt puţine locuri din lume unde comunităţile româneşti reuşesc să se închege cumva, să aibă şi activităţi sociale, apoi să realizeze şi proiecte culturale de acest tip, colaborînd cu autorii din ţară dar şi din alte locuri din afara graniţelor unde aceştia au ajuns să vieţuiască. Şi din această perspectivă, este o iniţiativă care merită semnalată, cum, la fel, merită amintite eforturile pe care le face Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (şi) pentru promovarea autorilor de limbă română.

  •  

    sursa: Revista Convorbiri literare, 11 septembrie 2015