« Revista ASLRQ
Ionuţ Caragea - Remember
(fragment din romanul SF "Discipolii zeilor de altădată")
 
 

    Pe Nede, cu mii de ani în urmă, insula vulcanică Uman Kator fusese plină de faună şi vegetaţie luxuriantă. Era situată în mijlocul Mării Kaba, în care se vărsau râurile Fanar, Raal şi Tyan, izvorâte din lanţul Munţilor Paah. Insula era populată de lisdari, o specie de oameni pitici care trăiau în desimea pădurii şi îşi construiau casele printre coroanele copacilor. Ochii lor erau foarte mari şi întunecaţi, iar pielea palidă căpăta nuanţe maronii în bătaia razelor firave care se strecurau printre frunze. Nu coborau decât foarte rar pe pământ pentru a culege ierburi, ciuperci şi fructe; în rest se deplasau cu ajutorul lianelor. Aveau cunoştinţe unice despre natură, o magie proprie care îi ajuta să se trateze de boli sau de muşcătura animalelor veninoase.
Odată cu topirea gheţarilor din Munţii Paah, nivelul Mării Kaba crescuse şi lisdarii fuseseră obligaţi să părăsească pădurea, refugiindu-se pe versanţii vulcanului Uman. Însă nu toţi se adaptaseră noilor condiţii naturale. Lipsea umiditatea specifică pădurii tropicale, iar temperatura era mai scăzută. În locul hranei alcătuită din fructe, ciuperci şi plante, erau obligaţi să pescuiască şi să vâneze. Trecerea la noul mod de viaţă şi schimbările climaterice i-au determinat să inventeze un cult în care vulcanul Uman era forţa supranaturală care le guverna existenţa. Au construit temple în care, la început, sacrificau animale pentru protecţie şi prosperitate. Când fumul vulcanului şi vocile sale interioare nu le mai răspundeau întrebărilor, au început să-şi sacrifice semenii. Cei aleşi erau din rândul ereticilor care credeau că Marea Kaba le poruncea să părăsească insula în căutarea pământului promis.
Însă într-una din zile, după prima super-erupţie a vulcanului, gazele toxice au ucis toate vietăţile insulei…
    După mii de ani, încă se mai vedeau oasele lisdarilor din temniţe sau din templele religioase, amintind de vizita neaşteptată a morţii.

Sursa imagine: DeviantArt, volcanic island, by noahbradley-d4xfdke

 
sursa text: Ionuţ Caragea, romanul "Discipolii zeilor de altădată"

http://www.ionutcaragea.ro